top of page

Takım Ruhu ve Takım Çalışması

Güncelleme tarihi: 10 Şub

Şirket karlılığını arttıran tartışılmaz temellerden biri, iş verimliliğidir. İş bölümü, beyin fırtınası ise çalışanların birbirini tamamlayarak mükemmel işi ortaya koymalarına yardımcı olur. Elde edilecek verimli ve kaliteli sonuç için ise sağlam takım oyuncularına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle personel seçiminde ele alınan en önemli kriterlerden biri de takım oyunculuğudur. Eğer hedefleri olan ve bu hedeflere güçlü bir şekilde ilerlemek isteyen biriyseniz mutlaka bir kariyer haritanız olmalıdır. Kariyer haritası ise bir zincir gibidir. Zincirin halkaları ne kadar sağlam olursa kariyer hedefinize de o kadar sağlıklı adımlar atmış olursunuz. Zincirlerin ilk halkası iş verimliliğidir. Diğer halkalar ise verimliliğinizi arttıracak etmenler ve çevre koşullarıdır. Bu halkalardan biri de ne kadar takım oyuncusu olduğunuzla alakalıdır. Başarılı olabilmek için takımda bulunması gereken bazı özellikler vardır.


* Takım ruhu oluşturabilmek için öncelikle aynı amaca hitap etmek gerekir. Amaçları farklı insanlar aynı

hedefe yürüyemeyecekleri için başarıya ulaşmak zorlaşacaktır.

* Takım oluştuktan sonra hedefe ulaşabilmek için emin ve sağlam adımlarla ilerlenmesi gerekir. Bu sağlam adımlar ise kurallar koymak ve bu kurallara uymaktan geçer. Anlaşmazlıklar sorunların çözülememesine, zaman kaybına ve motivasyon düşüklüğüne neden olacağı için ekip üyelerinin de katılımı ve fikir beyanları ile kuralların belirlenmesi takıma artı puan katacaktır.

* Belirlenen hedefe hangi yollarla ve ne kadar sürede ulaşılacağının belirlenmesi gerekir.

Projenin başarılı bir şekilde sunulması için yeterli süre ve bu süre içerisinde sonuca ulaşmak için hangi yolların izleneceğinin belirlendiği iş planının oluşturulması gerekmektedir.

* Takım üyeleri projenin gerektirdiği yetkinlikler doğrultusunda seçilmelidir. İş yükü fazla olan bir personelin projeye faydalı olması çok fazla beklenemez.

* İş yükünü her çalışana eşit olarak paylaştırmak her zaman verim ve motivasyonu arttıracaktır.

* Takım üyelerinin birbiriyle anlaşması son derece önemlidir; fakat aynı zamanda üyelerin farklı görüşlere sahip olması projeyi büyük ölçüde geliştirecektir.


Takım oyunculuğu her ne kadar iş verimliliği için önem taşısa da çalışanı motive etme açısından da son derece önemlidir. Aralarında güçlü bir iletişim olan ekibin, üstesinden gelemeyeceği sorun yoktur. İletişimin yanı sıra empati ile etkileşimi arttırmak, çözüm üretmeden önce karşıdakini tam anlamıyla anlamak gerekir. Bu da iyi bir dinleyici olmaktan geçer.


Sadece İnsan Kaynakları görüşmeleri, ilgili birim yöneticilerinin onayı ve adayın yetkinlikleri bu işe başlamasında yeterli görülmemelidir. Personel seçimlerinde yapılan çeşitli testlerle kriterleri ölçerken, adayı ekip ile de tanıştırmakta fayda bulunmaktadır. Yaşanacak bir uyuşmazlık sonucunda 2 ayılık deneme süresi içerisinde de sorun çözülebilir ve ya çalışanın şirket ile bağı kesilebilir. Fakat bu şirket için büyük bir zaman ve maddi kayıp demektir. Yeni yeteneklerin şirkete kazandırılması konusundaki çalışmalar yürütülürken mevcut çalışanların da motivasyonu dikkate alınmalıdır.


Takım ruhu, bireylerin ortak hedeflere ulaşmak için işbirliği yapma, destekleme ve birbirlerine güven duyma isteği ve yeteneğidir. İyi bir takım ruhu, iletişim, empati, saygı ve dayanışma gibi değerleri içerir. Takım ruhu, iş verimliliğini artırır, inovasyonu teşvik eder ve iş memnuniyetini artırır. Ayrıca, takım üyeleri arasında motivasyonu ve bağlılığı artırarak işletmenin başarısını destekler. Takım ruhu, liderlik tarafından teşvik edilir ve işletme kültürünün önemli bir parçasıdır. Bir ekip olarak çalışma yeteneği, iş dünyasında rekabet avantajı sağlar ve başarılı sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır. Salutis Danışmanlık www.salutisdanismanlik.com
takım ruhu


“Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı ve zeki değildir.” Japon atasözü

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page