Mülakatlarda adaya yönetilen kalıplaşmış ve son zamanlarda iyice klişeleşmiş soru kalıpları vardır. 5 sene sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
Neden bizi tercih ettiniz? Sizi neden işe alalım? Bu tür soruları duyduğumuzda istisnasız hepimiz işe yapmış olduğumuz başvurudan pişman olma derecesine geliyoruz. Peki bu sorular artık adaylara yöneltilmiyor diye mülakatı gerçekleştiren kişi cevaplarını alamıyor mu? Hayır alıyor. Belki de daha ayrıntılı bir şekilde alıyor. Zaman geçtikçe cevabı aynı olsa da soru kalıpları değişti. “5 sene sonra kendinizi nerede görüyorsunuz” sorusunun farklı versiyonu da “kariyer hedefleriniz nelerdir” oldu. Bu soruyu sorarak 5 sene sonraki konumunuzdan ziyade o konuma nasıl erişeceğinizi, neler yapacağınızı, kendinizi nasıl geliştirmeyi planladığınızı öğrenmiş olurlar. Bu soru ile en başta da kendinizi ne kadar tanıdığınız ortaya çıkmış olur. İş görüşmelerinde ne kadar tutarlı olduğunuz, kendinizi ne kadar tanıdığınız, güçlü ve gelişime açık yönlerinizin neler olduğu, sizi nelerin mutlu ve mutsuz edebileceği gibi küçük ayrıntılar görüşmenin sonucunu önemli etkide belirler.
Peki kariyer haritası nasıl oluşturulur? Kariyer haritası sadece iş hayatına atılan bireyler için yapılmamaktadır. Bu çalışmayı firmalar şirketlerinin geleceği için, öğrenciler meslek seçimi yapabilmek için, bireyler terfi veya iş değiştirmek için yapabilirler. Amacınız ne olursa olsun hayatınızın her alanında güçlü adımlar atmak istiyorsanız nasıl kariyer haritası oluşturabilirsiniz maddeler halinde ele alalım.
Kendini Tanı: Oluşturacağımız yapının temeli kendinizi tanımaktan geçer. İş hayatı için planlama yapacak bireyler güçlü ve kendini geliştirmesi gereken yönleri belirleyebilir. Meslek seçimi yapacak öğrenciler ilgi alanlarını belirleyebilir. “Yapacağım hangi meslek beni iş hayatım boyunca uzun yıllar mutlu eder” gibi hayatınıza keyif katacak ve gerçekten başarılı olacağınız şeyin ne olduğunu bulmalısınız. Aşağıdaki tabloyu doldurmak ilk adımı atmanızda yardımcı olacaktır.
Alanını Seç: Mesleğini eline almış ve ya meslek seçimi yapanların bir sonraki aşaması alanlarını, sektörlerini belirlemek olacaktır.
Gelişim Yolları Araştır: Alanınızda uzmanlaşmak için yapmanız gerekenleri belirlemeniz gereken aşamadır. Belirlemiş olduğunuz gelişime açık yönlerinizi nasıl geliştirebilirsiniz, sizi mutsuz eden etkenlerle nasıl baş etmelisiniz, mutlu olduğunuz anları nasıl koruyabilirsiniz gibi soruların cevaplarını aramalısınız. Hangi aşamaya gelirseniz gelin gelişime açık olmanız gerektiğini asla unutmamalısınız. Maddeler halinde yazmış olduğunuz gelişim yollarınızı kısa zamanda uzun yol alabilmek için mutlaka önem sırasına göre düzenlemelisiniz.
Aksiyona Geç: Önem sırasına göre yapmış olduğunuz listenizin ilk maddesinden başlayarak aksiyona geçmelisiniz. Gerekli araştırmalar yapılarak kısa sürede başlanmalıdır. İş hayatındakiler için yabancı dil geliştirme, bilgisayar programı öğrenme, stres yönetimi, zamanı verimli kullanma gibi eğitimler alınabilir. Kendilerine uygun mesleği seçtiğine inanan üniversite öğrencileri için öğrenci kulüplerine katılma, kendilerini geliştireceğine inandıkları farklı bölüm derslerine katılma, gelişime açık alanları konusunda hocalarından birebir destek almaları gibi aksiyonlar alınabilir.
Gelişim yolları belirlediğiniz listeyi sürekli güncel tutmanız yolunuza ara vermeden devam etmenizi sağlayacaktır. Listenizin önem sırasını ise dönem ve sektör şartlarına göre sürekli güncel tutmalısınız. Aksi taktirde geliştirmeye çalışacağınız yönünüzle yanlış dönemde ilgilenirseniz zaman ve enerji kaybına yol açacaktır.
Ayrıntılı kariyer haritası çıkarmak ve yorumlamak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Comments