top of page

İş Görüşmesi Süreçlerinde Yapılan Başlıca Hatalar

Güncelleme tarihi: 10 Şub

İş görüşmesi esnasında kalıplara girmeden kendiniz olmanız, sonucun olumlu olma olasılığını her zaman arttıracaktır. Gereksiz ayrıntılara takılarak kurallara uymaya çalışmanız gerilmenize neden olabilecektir. Bu nedenle doğal olmanızda her zaman fayda vardır. Doğal ve kendiniz gibi davranırken sizi bir adım öne çıkaracak, dikkat edilmesi gereken bir kaç önemli noktadan bahsetmek gerekebilir.


Fazla / Az Konuşmak

Mülakatlarda direkt iş odaklı konuşmaya girmek karşı tarafın size olan odağını dağıtacak ve konsantre olmasına engel olacaktır. Bu nedenle ilk karşılaşma diyaloğuna güler yüzlü, rahat bir şekilde ayak uydurmalı ve ilk girişi karşı tarafın yapmasına izin vermelisiniz.

Aynı şekilde gergin bir ifade ve tedirgin bir şekilde sandalyenin ucunda oturarak, her soruya ‘evet – hayır’ şeklinde net cevaplar da vermemelisiniz. Özgüveninizi karşı tarafa hissettirmek için kendinizden emin bir şekilde mesafeyi koruyarak tokalaştıktan sonra sandalyenize dik ve rahat bir şekilde oturmalı, konuşmayı ne çok uzatacak ne de net bir şekilde kesecek cevaplar vermeden ilerletmelisiniz.


Hazırlıksız Gelmekf

Görüşmeyi sağlayan kişi size pozisyon ve şirket hakkındaki bilgileri kendisi verebilir ya da sizin ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu doğrudan sorabilir. Sizin şirket hakkında her türlü bilgiye hazırlıklı olmanızda fayda var. Size sorulmasa bile şirket hakkında bilgi sahibi olmanız, şirkete hangi alanlarda katkı sağlayabileceğiniz konusunda size yardımcı olarak görüşmede sizi bir adım öne taşıyabilir.


Olduğundan Farklı Göstermek

Herkesin olumlu-olumsuz yönleri vardır. Gelişime açık olduğunuz yönlerinizi hiçbir zaman gizlememelisiniz. Özgüvenli olmanın en büyük ölçülerinden biri de kendinizi geliştirmeniz gereken yönlerinizi biliyor olmanızdır. Bu yönlerinizi de kötü bir özellik olarak değil, bu yönde eğitimler almanız gereken gelişime açık yönler olarak ifade etmelisiniz.

Bir başka açı da iyi olduğunuz yönlerinizi ifade ederken seçtiğiniz cümlelerdir. Bir konuda çok iyi olsanız bile mütevazi davranmalı ve beklentiyi yüksek tutmadan denge kurmalısınız. Olduğundan çok daha fazla iyi olduğunuzu hiçbir zaman söylememelisiniz. Zamanla yapılan gözlemlerde beklentileri karşılayamazsanız kötü bir konuma düşebilirsiniz.


Olumsuz Cümleler Kurmak

Olumlu-olumsuz bir olaydan veya bir yönünüzden bahsederken hiçbir zaman negatif cümleler kurmamalısınız. Anlatmak istediğiniz olayda veya bir özelliğinizde sonuç ne kadar pozitif olursa olsun kullanacağınız tek bir negatif kelime algılanan sonucu bilinçaltında tamamen değiştirecektir.


Eski İş yeri ile ilgili yakınmak

Eski işlerinizden, çalışma arkadaşlarınızdan ve yöneticilerinizden bahsederken, yaşadığınız sorunlardan dahi bahsediyor olsanız iş yerinizi kötülememelisiniz. İş yeri hakkında negatif kelimeler kullanmamalısınız. İşten ayrılma nedenleriniz her ne kadar sorunlu olursa olsun doğruları gizlemeden daha dengeli cümlelerle ifade etmelisiniz. Yakındığınız, kötülediğiniz her olay sizin kişiliğinizle bağdaştırılacaktır.


Telefonla İlgilenmek

Görüşme esnasında telefonunuzu kesinlikle masada bırakmamalı, çalmayacağından ve bildirim almayacağından emin olmalısınız. Hem sizin hem de karşı tarafın dikkatini dağıtmaması ve görüşmeye verdiğiniz değeri göstermek açısından önemli bir ayrıntıdır.


Konuşma Esnasında herhangi bir nesne ile oyalanmak

Görüşme esnasında kalem, bardak, size verilmiş olan kartvizit gibi nesnelerle ilgilenmemelisiniz. Bu durum göz temasınızı azaltacak, anlatacaklarınıza yoğunlaşamamanıza neden olacaktır. Aynı şekilde karşı tarafın da ilgisini dağıtarak, sizin hakkınızda gergin ve dikkatsiz izlenimi yaratmasına neden olacaktır.


Soru Sormamak

Görüşme esnasında veya sonunda size sorunuz olup olmadığı sorulacaktır. Görüşmeye şirketi araştırarak gitmiş olmanız bu konuda faydalı olacaktır. İşin ayrıntıları, ekip, organizasyon şeması, kariyer imkanları, sosyal haklar, yan haklar gibi konularda sorular sorabilirsiniz.

Tabi ki maaş olgusu çok önemlidir fakat maaş bilgisi her zaman iş teklifi aşamasında verilir. Bu soruyu sormamaya özen göstermelisiniz. Size ücret beklentiniz sorulduğunda bu konu hakkında beklentilerinizi dile getirebilir, sorulmadığı takdirde ücret sıkalasını öğrenmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.


İş görüşmelerinde yaygın yapılan hatalar arasında, geç kalmak veya aşırı erken gitmek, hazırlıksız olmak, vücut dilini kontrol etmemek, negatif konuşmak, gereksiz bilgi vermek ve kişisel alanı ihlal etmek yer alır. Ayrıca, adayın sorulara uygun cevaplar vermemesi, iş deneyimini abartması veya gerçek dışı bilgi vermesi gibi hatalar da işverenlerin dikkatini çekebilir ve adayın değerlendirilmesini olumsuz etkileyebilir. İş görüşmesine hazırlıklı gitmek, olumlu ve profesyonel bir tutum sergilemek ve samimi, doğal bir iletişim kurmak önemlidir. Salutis Danışmanlık www.salutisdanismanlik.com
iş görüşmesi


123 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page