Covid-19 ile beraber firmalarda vardiyalı, homeoffice gibi yeni çalışma şekilleri ortaya çıktı, kimi firmalar ise tam zamanlı çalışmaya devam etmek zorundalar. Vardiyalı çalışmada her gün bir kişi veya haftada bir kişi şeklinde çalışanlar ofislerinde iş başı yapıyor. Üretim kanalı hariç büyük bir kısım ise homeoffice çalışma şekline geçiş yaptı. Son dönemde sıkça sorulan soruları önemli noktalar ile birlikte cevaplandırdık.
Homeoffice çalışma sürecinde işveren veya yönetici çalışanın iş verimliliğini nasıl denetliyor?
Bu noktada birçok yol izlenebilir. Bütün gün kamerayla denetleyen, ekranlarını paylaşmalarını isteyen firmalar var, bu yolu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Burada personelin bilgisayar başında olup olmadığını denetleyebilirsiniz fakat çalışanı stres altında bırakarak verimliliğini düşürürsünüz. Bir diğer uygulan yöntem ise, işbaşı ile birlikte yapılan motivasyon yükseltmek amaçlı sabah toplantıları ve gün sonu rapor amaçlı mesai bitimi gerçekleştirilen toplantılar. Bu uygulama daha verimli olacağı için biz bu yönetimi önermekteyiz.
Homeoffice çalışmada personelin fazla mesaisi nasıl tespit edilir?
Bunun tespiti zor olacağı için fazla mesai yapılmasını ve yaptırılmasını önermiyoruz. Fakat dateline’ ı olan bir iş varsa çalışanın elinde fazla mesai bu çerçevede düzenlenebilir. Bu noktada karşılıklı güven de devreye girecektir.
Son zamanlarda firmalar çok fazla ücretsiz izne çıkarıyor veya çalışanlarını işten çıkarıyor. Bu konuları nasıl değerlendirirsiniz?
Birçok firma bu yollara başvurmaya mecbur kalabiliyor. Homeoffice çalışma gerçekleştiremeyen ve kepenk indiren firmalar maalesef ücretsiz izin kullandırmak zorunda kalabiliyor. Bunu fırsat görerek çalışana ücret ödememek için kullanan firmalar da mevcut. Bu noktada işverene tavsiyemiz iş kanununun işçinin yanında olduğunu unutmamaları. Çalışanlara tavsiyemiz ise bu süreç biter işsiz kalırım korkusu ile hareket etmemeleri. Haklarının bilincinde olarak ücretsiz izin formalarını imzalamaları gerekmektedir. Örneğin ucu açık olan, bitiş tarihi olmayan ücretsiz izin formalarına imza atmamaları gerekmektedir. İşten çıkarmalar ile ilgili olarak ise gönüllü işten çıkarma gerçekleştiren, iş yapamadığı için küçülmeye giden firmalar bulunmakta. Aynı zamanda bu dönemi fırsat olarak gören ve kötü niyetli işten çıkarım yapan firmalar da bulunmakta. Bu noktada yine çalışanlara önerimiz haklarını bilerek ve koruyarak ilerlemeleri olacaktır.
İşveren personelinden Covid-19 testi isteyebilir mi?
Bu virüsün salgına neden olduğu da göz önüne alındığında, işçinin bu hastalığa yakalanmış olması, işçinin kendi kusurundan ve kastından kaynaklanmayacaktır. Diğer çalışanlarını korumak amacıyla bu testi isteyebilir. Burada şöyle bir detay var, işveren kesinlikle işçisinden iş sözleşmesinin devam edip etmeyeceği yönünde koronavirüs testi yaptırmasını talep edemez.
Bu nedenle işten çıkarılan işçinin işe iade yoluna gidebileceği gibi kıdem ve ihbar tazminatı da dahil olmak üzere tüm yasal haklarını talep edebilir.
İş yerinde salgına karşı tedbir alınmıyorsa çalışan haklarını alarak işten ayrılabilir mi?
İş Kanunu’ nun 24. Maddesine göre; işveren işçilerin sağlığını riske atmayı sürdürüyorsa işçiler, haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir, kıdem tazminatı da dahil olmak üzere tüm yasal haklarını talep ederek iş yerinden ayrılabilir.
コメント